Aantal auto-inbraken in Groningen ruim verdubbeld in één jaar tijd; hoogste aantal in vijf jaar

nieuws
Foto: Pixabay

Het aantal auto-inbraken in de gemeente is in het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van politiedata door vergelijkingssite Independer. 

In totaal sloegen auto-inbrekers 514 keer toe binnen de gemeentegrenzen in 2022, 276 keer vaker van het jaar ervoor. Volgens Independer was het aantal auto-inbraken in de gemeente sinds 2017 niet zo hoog als vorig jaar. Met een stijgingspercentage van 116 procent kende de gemeente één van de hoogste toenames in het aantal auto-inbraken van Nederland.

Ook in de provincie als geheel sloegen inbrekers vaker toe in voertuigen. In bijna elke Groningse gemeente sloegen inbrekers vaker toe. Pekela is de enige gemeente in Groningen waar vorig jaar juist minder vaak werd ingebroken in auto’s.

Toch blijft het risico op een auto-inbraak relatief laag in Groningen, aldus Independer. Per 10.000 auto-eigenaren kregen er 37 te maken met een inbraak.