Welke denksporter houdt het langst zijn adem in? NK onderwaterschaken in Willem Alexander Sportcentrum

Naast het NK Schaken in de categorieën algemeen en vrouwen vindt donderdagavond nog een schaakkampioenschap plaats in Groningen. In het zwembad van het Willem Alexander Sportcentrum werd gestreden om het eerste Nederlands Kampioenschap Onderwaterschaken.

Zestien deelnemers begonnen om 18.00 uur aan de eerste wedstrijden. Een partij onderwaterschaken duurt ongeveer een uur. Op de bodem van het zwembad stonden schaakborden met magneetjes in de stukken.

Foto: Evert Janse

Zodra de schakers het 1.20 meter diepe water induiken (let wel: alleen met zwemkleding en duikbril, geen duikuitrusting), moeten ze een zet doen. Daarna mogen ze pas weer omhoog om adem te halen. Het denkwerk over het schaakspel gebeurt dus zonder een duidelijke blik op het schaakbord.

Volgens aanwezigen is deze vorm van schaken een stuk moeilijker dan normaal schaken. Het is vermoeiend en het zicht op het schaakbord is anders. Bovendien is het moeilijk om na te denken terwijl je ook je adem moet inhouden. Daarnaast is de bedenktijd voor een zet aanmerkelijk korter.

De Groningse grootmeester Sipke Ernst werd de eerste Nederlandse kampioen onderwaterschaken. Ernst behaalde 4,5 punt uit vijf partijen en bleef daarmee Zyan Kollen een halfje voor. Marjoke Groot behaalde de titel bij de vrouwen en werd zestiende in de algemene rangschikking.