‘Studenten zitten nog een jaar vast in ‘noodlocatie-rollercoaster’ door uitstel woningen Zernike’

nieuws

De Groninger Studentenbond (GSb) is zeer teleurgesteld over het nieuws dat SSH er niet in slaagt om voor 1 augustus vierhonderd studentenwoningen te bouwen op de Zernike Campus. “‘We hadden zo gehoopt dat er nu eindelijk een goede oplossing zou komen voor deze groep internationale studenten”, vertelt GSb-voorzitter Annemarie Herbschleb. “Maar we zijn lekker gemaakt met een lege belofte.”

Wethouder Rik van Niejenhuis maakt woensdagavond bekend dat de vierhonderd tijdelijke woningen voor internationale studenten op de Zernike Campus niet op 1 september volgend jaar, maar pas eind 2024 gereed zijn voor bewoning. Van Niejenhuis kondigde de woningen een maand geleden zelf aan, nadat de gemeente een contract sloot met de RUG, de Hanzehogeschool en SSH. Tekort aan personeel en materiaal zouden de oorzaak zijn van de vertraging.

“Dat betekent dat we tenminste nog een jaar vastzitten in deze rollercoaster van het zoeken naar noodlocaties”, aldus Stijn Honselaar van de GSb. “Dit raakt opnieuw vooral eerstejaarsstudenten uit het buitenland.” De GSb hekelt vooral het feit dat de gemeente zo kort na de aankondiging besluit om de bouw van de woningen een jaar uit te stellen. “Het valt heel moeilijk te begrijpen voor studenten dat het in november nog wel kon, en nu opeens niet meer. Dit veroorzaakt verwarring die voorkomen hadden kunnen worden als de mogelijke risico’s op vertraging eerder kenbaar waren gemaakt.”

De gemeente valt terug op de werkwijze van de afgelopen jaren, waarin met de onderwijsinstellingen en studentenorganisaties wordt gekeken waar studenten tijdelijk onderkomen kunnen krijgen. Ook de GSb kijkt vooruit: “Het belangrijkste is nu om alles op alles te zetten om genoeg opvang te regelen voor studenten dit in september 2023 aan hun studie in Groningen gaan beginnen. Daarnaast moeten nu ook alle zeilen worden bijgezet om te zorgen dat per 1 augustus 2024 de eerste studenten wél hun sleutel krijgen voor een woonruimte op Zernike.”