Reacties rapport kinderhartchirurgie: “Kabinet kan niet anders dan besluit heroverwegen”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit waarin de NZa kritisch is op de concentratie van de kinderhartchirurgie is heeft bij Groningers tot positieve en strijdbare reacties geleid. 

Het kinderhartcentrum in het UMCG moest van vorig minister volksgezondheid Hugo de Jonge verdwijnen om de zorg te concentreren in Utrecht en Rotterdam. Zijn opvolger Ernst Kuipers wilde na veel kritische geluiden vanuit het Noorden meer onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt nu dat het verdwijnen van de kinderhartchirurgie in Groningen voor grote risico’s van de bereikbaarheid van zorg in de regio kan zorgen.

Groningse politici die zich al vanaf het begin hard hebben gemaakt voor het behoud van het kinderhartcentrum in het UMCG reageren blij en ook strijdbaar. Kersvers Tweede Kamerlid Julian Bushoff  van de PvdA maakte zich in zijn tijd als raadslid al druk om, maar reageert nu hij in de Tweede Kamer zit ook:

“Serieuze tik op de vingers voor het kabinet door de Nederlandse zorgautoriteit. Acute zorg in heel Noord Nederland komt in gevaar door het eerder ondoordachte besluit om kinderhartcentrum Groningen zonder impactanalyse en overzicht van de consequenties te sluiten. Impactanalyse is pijnlijk duidelijk en kabinet kan nu niet anders dan het besluit onmiddellijk te heroverwegen. Allereerst natuurlijk in het belang van alle hartpatientjes in Noord Nederland, maar ook van iedereen die acute zorg nodig heeft in Noord Nederland.”

Ook Provinciale Statenleden Pascal Roemers (PvdA) en Stephanie Bennett (GroenLinks) reageren via Twitter: