Provinciale Staten neemt motie voor behoud hartchirurgie UMCG unaniem aan

nieuws
Foto Andor Heij

De motie voor behoud van de afdeling kinderhartchirurgie die het CDA heeft ingediend, samen met GroenLinks, PvdA en D66, is woensdag unaniem aangenomen door Provinciale Staten.

De motie is ingediend als reactie op het voornemen van het kabinet om de (kinder)hartchirurgie in het UMCG te sluiten. Vorige week bleek uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) dat het weghalen van de gespecialiseerde hartzorg uit het UMCG een bedreiging vormt voor de continuïteit van de acute zorg in Noord-Nederland.

Volgens de motie is het onacceptabel dat de toegankelijkheid van academische zorg afhangt van waar in Nederland je woonachtig bent. Sluiting van de hartchirurgie in Groningen zou betekenen dat patiënten naar de Randstad zouden moeten reizen voor de noodzakelijke zorg. Het NZA erkent dat andere specialismen binnen het UMCG zullen verdwijnen en dat patiënten voor passende zorg soms naar het buitenland moeten.

Naar aanleiding van de motie zal het provinciebestuur er bij minister Kuipers van VWS en de leden van de Tweede Kamer op aandringen om het voorgenomen kabinetsbesluit definitief van tafel te vegen en daarmee een einde te maken aan de onzekerheid voor patiënten, medewerkers en de inwoners van Noord-Nederland.