Oud-docent Zernike College krijgt celstraf voor ontucht met leerling

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een 59-jarige oud-docent van het Zernike College krijgt achttien maanden celstraf (waarvan tien voorwaardelijk) voor het misbruiken van een destijds vijftienjarige leerling van het Montessori Vaklyceum aan de Van Iddekingeweg. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdagochtend.

Daarnaast mag de oud-docent uit Tynaarlo niet meer werken als docent aan minderjarigen en moet hij het slachtoffer ruim 8.000 euro schadevergoeding betalen. Ook moet de man zich laten behandelen. De Tynaarloër werd, naast de ontucht, ook gestraft voor het bezit van kinderporno.

De oud-docent pleegde in 2014 meermaals ontucht met de destijds vijftienjarige leerling, terwijl hij haar leerkracht en vertrouwenspersoon was. De docent nam het kwetsbare meisje onder zijn hoede en dacht na enige tijd dat het meisje oprecht in hem geïnteresseerd was als (seks)partner. De Tynaarloër, die ook trainer was van een damesvoetbalelftal in zijn woonplaats, ging in op deze gedachten en vergreep zich meermaals aan het meisje, waaronder in een klaslokaal en in een touringcar tijdens een excursie. De ontucht zou lang door zijn gegaan, maar voor de misdrijven na de zestiende verjaardag van het slachtoffer is volgens de rechtbank te weinig bewijs.

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij niet in staat was om professionele afstand te houden en zich liet leiden door zijn eigen gevoelens: “Door zijn handelwijze heeft hij ernstig inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de leerlinge in hem had als leerkracht en haar vertrouwenspersoon en als mens. Ook heeft hij met zijn handelen het vertrouwen van zijn collega’s en de ouders van de leerlinge op ernstige wijze beschaamd. Een middelbare school behoort een veilige plaats te zijn voor leerlingen, waar zij tegen seksueel overschrijdend gedrag moeten worden beschermd.”

Deel dit artikel: