Nijmegenaar mag niet verder worden vervolgd in ontuchtzaak met minderjarige uit Stad

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een 24-jarige man uit Nijmegen mag niet meer worden vervolgd voor de ontuchtige handelingen, die hij vijf jaar geleden verrichte bij een destijds dertienjarig meisje uit Groningen. Volgens de rechtbank heeft de politie te lang gewacht met het aanleveren van het dossier bij het OM.

 

Dat meldt het RTV Noord woensdagmiddag.

Het OM eiste begin deze maand nog 180 uur werkstraf en 26.000 euro schadevergoeding tegen de destijds negentienjarige man uit Nijmegen. Maar de rechter vindt dat de man niet meer vervolgd mag worden voor de ontucht, die in 2017 werd gepleegd. Na de aangifte in september van dat jaar bleef de zaak ruim drie jaar liggen bij de politie. Het OM pakte de zaak pas in de zomer van 2021 op. Daarmee liep de zaak 45 maanden vertraging op, bijna vier jaar. Volgens de rechter heeft deze termijnoverschrijding ervoor gezorgd dat de Nijmegenaar nu niet meer via het jeugdstrafrecht berecht kan worden en moet de vervolging daarom stoppen.

De man benaderde het destijds dertienjarige meisje uit Groningen begin 2017 via Skype. Het meisje moest voor de camera seksuele handelingen verrichten. De Nijmegenaar wilde vervolgens met het meisje afspreken in Groningen om ook fysiek met elkaar in contact te komen. Het meisje beëindigde daarop het contact, maar de man (die zich als zestienjarige voordeed) dreigde vervolgens om de opgenomen beelden te verspreiden naar familie en vrienden van het meisje.