Lampjes losgeknipt en ballen gestolen van kerstboom op Grote Markt: ‘Dit is triest, echt doodzonde’

nieuws
Foto's: Louis van der Tuin

Vandalen hebben vernielingen aangericht en versierselen gestolen uit de kerstboom op de Grote Markt. Volgens Louis van der Tuin, de man die jaarlijks namens de Groningen City Club zorgt voor de plaatsing van de nordmannspar op het marktplein, zijn er tussen maandag en dinsdag strengen met lampjes doorgeknipt en losgetrokken. Daarnaast zijn er kerstballen uit de boom gestolen.

De vandalen hebben de verlichting in de boom naar beneden getrokken en vervolgens doorgeknipt of kapotgescheurd. Ook een aantal kerstballen aan de onderkant van de boom moest het ontgelden en werden uit de boom gestolen.

De GCC-organisator kan er met zijn verstand niet bij. “Dit is echt triest, doodzonde”, vertelt Van der Tuin. “We doen elk jaar zo ons best om dit mogelijk te maken voor de stad. En dat het dan op die manier door bepaalde figuren moet worden afgebroken.”

Welke schadepost de vandalen hebben veroorzaakt met hun vernieling, kan Van der Tuin nog niet zeggen. “Maar voor de verlichting alleen al zijn we jaarlijks een paar duizend euro kwijt.” Volgens Van der Tuin is het daarnaast te laat om de boom nog te herstellen, want het gevaarte wordt donderdag verwijderd. Dan maakt de boom plaats voor het podium voor het aftelmoment naar het nieuwe jaar.

Ondanks de trieste aanblik van de boom van dit jaar komt er volgend jaar gewoon weer een nieuwe exemplaar op de Grote Markt. “We laten ons hier niet door uit het veld slaan”, besluit Van der Tuin. “Volgend jaar gaan we gewoon weer, met frisse moed, op zoek naar een prachtexemplaar!”