Groningen scoort bescheiden als risicogemeente voor georganiseerde misdaad

nieuws
Foto: Politie Groningen (via Facebook)

De gemeente Groningen staat op een bescheiden 60e plaats van de Onderwereldkaart van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Op deze kaart is te zien welke gemeenten in ons land het grootste risico lopen om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Gemeenten in Zuid-Limburg zijn het meest kwetsbaar voor zware criminelen. Heerlen staat op de eerste plaats van dit onderzoek naar de verwevenheid van onder- en bovenwereld. Ook Rotterdam, Den Haag en Arnhem scoren hoog op de Onderwereldkaart.

In Heerlen telde de politie in de eerste tien maanden van dit jaar 131 zaken van drugshandel en 48 zaken van wapenhandel. Verder is bijna vijf procent van alle Heerlense panden in het bezit van een veroordeelde eigenaar, Eén op de 15 jongeren loopt een verhoogd risico om in de drugscriminaliteit te belanden en één op de acht huishoudens kampt met problematische schulden.

Groningen staat op plek 60 (van de 352 gemeenten) van de onderwereldkaart. Als het gaat om panden die in het bezit zijn van veroordeelde eigenaars, scoort Groningen hoog, met de achtste plek. Als het gaat om wapenhandel (plek 52), hoogrisicojongeren (plek 79), inwoners verdacht van ondermijnend delict (ook plek 79) en huishoudens met problematische schulden (plek 122) scoort Groningen veel minder negatief.