Celstraf en jeugd-tbs voor Stadjer die vader neerstak in Bedum

nieuws
Foto: Remco v/d Berg (112 Groningen)

Een 20-jarige man uit Groningen kreeg dinsdag negen maanden jeugddetentie opgelegd door de rechtbank in Groningen voor het neersteken van zijn vader. De jongeman kreeg daarnaast jeugd-tbs opgelegd voor de steekpartij, die in maart van dit jaar plaatsvond in zijn ouderlijk huis in Bedum.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De jonge Groninger hoeft niet opnieuw de cel in, want hij zat zijn straf al uit in voorlopige hechtenis. Naast het neersteken van zijn vader werd de twintigjarige Groninger ook veroordeeld voor een vechtpartij tijdens zijn voorarrest. Daarbij liep het slachtoffer een gebroken kaak en jukbeen op.

De rechtbank acht de Stadjer verminderd toerekeningsvatbaar voor zijn daad, omdat hij lijdt aan de posttraumatische stressstoornis. Ook is hij verslaafd aan cannabis. Hij beriep zich in zijn verweer op noodweer, omdat zijn vader hem vrijwel meteen na de confrontatie zou hebben aangevallen. Daarvoor vond de rechtbank echter onvoldoende bewijs.