Bewoners en Statenfracties protesteren woensdagochtend voor provinciehuis tegen zoutwinning

nieuws
Foto: Provincie Groningen

Inwoners van het zoutwinningsgebied willen dat het College van Gedeputeerde Staten hun veiligheid centraal stelt en zich steviger verzet. Daarom demonstreren bewoners en de Statenfracties van de SP en de Partij voor de Dieren aanstaande woensdagochtend voor het provinciehuis.

De demonstratie begint rond 08.30 uur. Tijdens de demonstratie bieden de demonstranten een ‘gepeperde rekening’ aan bij het provinciebestuur. Daarnaast kunnen provinciebestuurders meedoen aan de ludieke activiteit ‘How Low can you Go’, waarbij deelnemers aan den lijve kunnen ondervinden wat bodemdaling door zoutwinning doet.

De actie is op touw gezet door de Statenfracties van de Partij voor de Dieren en de SP. Voorafgaand aan een debat in de Provinciale Staten willen de partijen ervoor zorgen dat de gevolgen van zoutwinning beter op het netvlies van de provinciale bestuurders komt te staan. “In Veendam wordt een bodemdaling verwacht van tot wel 1.20 meter”, aldus SP-fractievoorzitter Agnes Bakker. Net als bij de gaswinning hebben omwonenden ook hier scheuren in hun huizen en in hun ziel.” Ankie Voerman, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vult aan: “Is het wellicht eigenbelang dat de provincie de zoutwinning in stand houdt? Zoutwinning lijkt immers een heilig huisje te zijn, waarbij financieel gewin belangrijker lijkt dan veiligheid en welbevinden van inwoners.”