Alvast binnen kijken bij grote Versace-tentoonstelling in Groninger Museum

De grootste tentoonstelling die ooit over modeontwerper Gianni Versace is gemaakt, opent vrijdagavond in het Groninger Museum. OOG nam vrijdagmiddag alvast een kijkje bij ‘Gianni Versace Retrospective’.

Naast That Dress, de jurk die actrice Liz Hurley in 1994 droeg op de rode loper van de première van de film Four Weddings and a Funeral, werd in het museum een catwalk gebouwd met ‘looks’ uit de Freedom collectie uit 1991. De modeshow voor deze collectie wordt vaak aangedragen als het evenement waarmee supermodellen Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington wereldberoemd werden.

Foto: Paul Blom

De topstukken die vanaf zaterdag voor het publiek te zien zijn in het museum, zijn door verschillende eigenaren in bruikleen aan het museum uitgeleend. Zo komt That Dress uit het Metropolitan Museum of Art (New York), maar andere stukken komen uit privécollecties. Enkele vrienden van de modeontwerper en verzamelaars waren vrijdagmiddag aanwezig in het museum om, samen met een aantal gastcuratoren, uitleg te geven over de tentoonstelling, de collecties en Versace zelf.

Foto: Paul Blom

Naast couturestukken worden ook campagnebeelden en andere objecten uit het leven en het werk van de in 1997 vermoorde Versace tentoongesteld. Zo is er een ruimte die de Amerikaanse popcultuur van de jaren negentig eert. Daarin staat muziek van Elton John en werk van Andy Warhol centraal, omdat zij als inspiratie dienden voor Versace.

De ‘echte’ opening van ‘Gianni Versace Retrospective’ is vrijdagavond. Dan houdt het Groninger Museum een openingsparty, waar muziek, dans en eigen creativiteit de boventoon zullen voeren. De kaarten voor het feest zijn inmiddels uitverkocht. Zaterdag gaan de deuren van de tentoonstelling open voor het algemeen publiek.