Aantal meldingen van schurft enorm toegenomen

In de laatste paar maanden is het aantal mensen met schurft erg gestegen in Nederland, en zo ook in Groningen. Schurft is een huidziekte die veroorzaakt wordt door een spinachtig beestje dat onder de huid kruipt. Daar legt het beestje eitjes en plast en poept het, met enorme jeuk voor de besmette persoon als gevolg. 

De ziekte leeft vooral onder jongvolwassenen en dat betekent dat Groningen als studentenstad veel gevallen kent.

Ook GGD Groningen merkt dat schurft prominenter is geworden. Het aantal vragen dat zij dagelijks over de ziekte ontvangen is flink gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Mensen vinden het lastig om over de ziekte te praten, omdat er een taboe op het onderwerp ligt. Arts infectieziektebestrijding Sofieke Hofman van de GGD vindt dit onterecht: ‘Iedereen kan schurft krijgen. Het is juist heel erg belangrijk om erover te praten om andere mensen te informeren zodat ze met een behandeling kunnen beginnen als ze in aanraking zijn geweest.’

Een persoon kan al schurft hebben voordat hij/zij klachten krijgt, en daarom is het essentieel dat het een bespreekbaar onderwerp is.

Mocht je zelf besmet zijn, dan kun je het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan.