Aanpak Ring Zuid: “Tot het eind toe zal het een spannend project blijven”

Is de grootste hobbel genomen bij de aanleg van de zuidelijke ringweg? Of zorgen onverwachte tegenvallers nog voor de nodige strubbelingen. Begin dit jaar werden in ieder geval twee van de de grootste hobbels genomen: het afbreken van het Julianaplein, het drukste verkeersknooppunt van het noorden, en de bouw van een tijdelijk Julianaplein wat dertien weken duurde.

Om te voorkomen dat de stad helemaal dicht zou slibben, moesten er 80.000 minder auto’s over de Groningse wegen rijden. Tot verbazing van de deskundigen lieten de Groningers massaal de auto staan, waardoor een verkeersinfarct voorkomen werd; een succes dus.

Maar er zijn ook zorgen. Door de stijging van de bouwkosten heeft bouwer Combinatie Herepoort mogelijk meer geld nodig van de opdrachtgevers, de provincie en gemeente Groningen en Rijkswaterstaat. Ze bereiden hiertoe een claim voor.