“Woensdag eerst regen en daarna zon, in het weekend koud en temperaturen rond het vriespunt”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Hoe het precies gaat komen is nog onduidelijk maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is de kans reëel dat we in het weekend te maken krijgen met een winters intermezzo met temperaturen overdag net boven het vriespunt.

“Woensdag begint de dag met veel bewolking en valt er wat regen”, vertelt Kamphuis. “In de middag is het droog en schijnt de zon zo nu en dan. In de loop van de avond, en in de nacht van woensdag op donderdag, valt er veel regen. Het wordt 12 graden bij een matige zuidoostenwind, windkracht 3 tot 4. De minimumtemperatuur ligt rond de 10 graden. Donderdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Later op de dag wordt het geleidelijk aan droger. Het wordt 11 graden bij een matige, en in de ochtend vrij krachtige wind, uit het zuiden tot zuidoosten, windkracht 4 tot 5.”

Kans op natte sneeuw
“Vrijdag is het overwegend bewolkt en valt er, waarschijnlijk vooral later op de dag, af en toe regen. Het wordt ook dan ongeveer 11 graden bij rustig weer. In de nacht naar zaterdag druppelt koude lucht vanuit Duitsland met een naar oost draaiende wind mogelijk onze provincie binnen. De temperatuur daalt naar waarden tot dichtbij het vriespunt en er valt af en toe regen en mogelijk zelfs een vlok natte sneeuw.”

“Paar graden vorst”
“Zaterdag ligt het grensgebied tussen koude land- en zachte zeelucht waarschijnlijk recht boven ons land. Het is kilometerwerk, maar de kans dat wij met de koude landlucht vanuit Duitsland te maken krijgen is realistisch. Dat zou inhouden dat de temperatuur maar net boven het vriespunt ligt. Het zou een redelijk spectaculaire omslag zijn, maar in de nacht naar zondag zou het dan wel eens tot een paar graden vorst kunnen komen. Ook zondag bevinden we ons wellicht nog in de koude lucht en schommelt de temperatuur maar enkele graden boven het vriespunt. Op beide dagen blijft het droog en kan de zon af en toe schijnen.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.