Wethouder gaat Let’s Gro evalueren: “Naar de wijken brengen”

nieuws
Let's Gro 2019

Het Let’s Gro Festival, dat vorig weekend werd gehouden, gaat de komende periode geëvalueerd worden. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Ruimtelijke Ordening laten weten.

Van Niejenhuis reageerde daarmee op vragen van raadslid Justine Jones van GroenLinks: “In Forum Groningen werd vorige week Let’s Gro gehouden waarbij het evenement 15.000 bezoekers trok. Dat lijkt me een mooi aantal mensen dat bereikt is om de praten over de toekomst va de gemeente. Het is qua opzet ook een uniek festival, en dat moedigen wij aan. Toch hebben wij wat vragen. Het werd voor de tweede keer in Forum Groningen gehouden en dit leidt tot meer cultuur in het programma. Maar wordt er ook meer ‘gewoon publiek’ getrokken? Bij vorige editie vond geen evaluatie plaats, kan dit er nu wel komen? Daarnaast viel ons op dat in de panels veel mannen zaten, dat een gebarentolk ontbrak en dat Engelstalige programmaonderdelen verstopt waren.”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Programmering is divers, breed en laagdrempelig”
Wethouder Van Niejenhuis: “Het is denk ik goed om te zeggen dat Let’s Gro altijd een centraal thema heeft. Dit jaar was dat de kloof. De kloof tussen mensen mensen die het moeilijk kunnen redden en mensen die het wat makkelijker hebben. Als gemeente dragen wij bewust bij aan de programmering van het festival. Het is mooi om te zien dat veel mensen die vorige week binnenliepen, dat ze verrast waren door wat er allemaal gaande was. Het festival is voor iedereen en de programmering is divers, breed en laagdrempelig opgezet. Wij zagen dat de maquette in Forum Groningen veel bekijks trok. We denken na of we deze misschien ook kunnen laten staan.”

“Kijken of we onze doelen hebben behaald”
De wethouder vertelt verder: “Ik was zelf iedere dag ook aanwezig en soms kon dat undercover. Ik vond het mooi om te zien hoe andere mensen spraken over onze stad, over onze gemeente. De komende tijd gaan we intern kijken of we onze doelen behaald hebben, en of de brede en het laagdrempelige opzet hun vruchten hebben doen afwerpen. Deze evaluatie zullen we ook delen met u als gemeenteraad, zodat u daar kennis van kunt nemen.”

“Ontwerpvragen rond Dudok en Kattenbrug trokken in het verleden veel bezoekers”
Van Niejenhuis neemt alvast een voorschot op de evaluatie: “Op Let’s Gro wordt er gesproken over de toekomst van onze stad, van onze gemeente. Wellicht kunnen we dat nog breder presenteren door bijvoorbeeld ook de vijf of zes filialen van Forum Groningen te gebruiken. En wellicht kan er ook buiten Let’s Gro toch Let’s Gro-achtige activiteiten georganiseerd worden. Dat zou aansluiten bij onze doelstellingen. In het trekken van een breder publiek, daar zijn we al goed in geslaagd. Dat zie je ook terug in de onderwerpen en de vormen die we in de programmering gebruiken: er zijn video;s, talkshows, presentaties. Wellicht dat we wel kunnen nadenken over een grote ontwerpvraag. Onderwerpen als Dudok en de Kattenbrug trokken in het verleden veel bezoekers.”

“Streamen is prijzig”
“De taal is wel een zoektocht. We willen veel mensen betrekken, maar het moet ook laagdrempelig zijn. Daarbij horen ook onze internationale inwoners. De gemiddelde inwoner van onze gemeente kan goed Engels, maar als je alles in het Engels doet, creeër je wel een drempel. Dus je zult voldoende aanbod moeten hebben voor mensen die niet goed Engels kunnen. In de aankondigingen kunnen misschien wel meer dingen in het Engels. Als het gaat om het streamen, zodat mensen het thuis kunnen volgen, daarbij is gebleken dat dit een prijzige optie is. Daarom hebben we dit vooralsnog niet gedaan.”

Justine Jones (GroenLinks): “Veel panels bestonden uitsluitend uit mannen”
Jones: “En als het gaat om diversiteit. Wat kan daar aan gedaan worden? Veel panels bestonden uitsluitend uit mannen. Kan hier expliciet naar gekeken worden, anders moet ik volgend jaar dezelfde vragen weer stellen.” Van Niejenhuis: “Het heeft onze aandacht. Maar ik denk dat het ook goed is om verder te kijken dan alleen naar de man/vrouw-verhouding, maar dat we ook kijken naar andere aspecten van diversiteit.”

Hans de Waard (SP): “Festival naar wijken brengen waar niet veel gestemd wordt”
Fractievoorzitter Jim Lo-A-Njoe van D66: “In het verleden heb ik vergelijkbare vragen gesteld. Wel moet mij van het hart, dat het heel fijn is dat het festival nu op vrijdag, zaterdag en zondag werd gehouden. Dat is een hele verbetering met eerdere edities die doordeweeks vielen.” Raadslid Hans de Waard van de SP: “Het is goed dat we zo’n festival hebben. Maar ik zit ook even te denken aan de opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Veel mensen die niet gestemd hebben zitten bijvoorbeeld in de noordelijke stadswijken. Kunnen we Let’s Gro ook niet naar die wijken brengen?” Van Niejenhuis: “Dit zijn mooie aanvullingen. Het is wellicht door de gemeente een idee om het publiek actief bij de programmering en inhoud te betrekken.”