Waterschapsbelasting stijgt volgend jaar met zo’n 30 euro

nieuws
Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Gezinnen met een eigen huis gaan volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan hun waterschap betalen. Een alleenstaande huurder betaalt gemiddeld zo’n 12 euro per jaar meer. Dit verwacht de Unie van Waterschappen.

De verhoging wordt vooral veroorzaakt door investeringen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en door de stijgende energiekosten. Bij sommige van de 21 waterschappen zijn de belastingontvangsten dit jaar onvoldoende om alle kosten te dekken, aldus de Unie van Waterschappen.

Er zijn waterschappen die twee en soms wel bijna drie keer zoveel gaan betalen voor de energie die zij inkopen. Het werk van de waterschappen wordt ook steeds complexer, onder meer door extremer weer, de hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater. Ook volgend jaar speelt dit. De waterschappen ontvangen volgend jaar in totaal ongeveer 3,5 miljard euro aan belastingen om hun taak goed te kunnen uitvoeren.

Op basis van de huidige tariefsvoorstellen stijgt de waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder volgend jaar van gemiddeld 156 euro naar 168 euro. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde dit jaar gemiddeld 353 euro. Volgend jaar wordt dat gemiddeld 381 euro. Voor een woning van 400.000 euro stijgt het bedrag gemiddeld met 31 euro. Rond 1 maart worden de meeste aanslagen verstuurd.