UMCG hoeft gegevens overleden slachtoffer mishandeling niet aan OM te geven

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Het UMCG hoeft de medische gegevens van een 31-jarige man uit Emmen, die halverwege juli overleed na een vechtpartij bij een coffeeshop in de Drentse plaats, niet te delen met het Openbaar Ministerie.

Dat meldt RTV Drenthe dinsdagmiddag.

Het OM wilde de gegevens hebben, omdat er volgens de openbaar aanklager geen definitief uitsluitsel over de doodsoorzaak kan worden gegeven, zonder dat duidelijk is welke bloedwaardes het slachtoffer had tijdens de ambulancerit. Met deze gegevens zou de schouwarts van het NFI de doodsoorzaak van de Emmenaar kunnen vaststellen, waardoor de openbaar aanklager de aanklacht tegen de vijf verdachten van de mishandeling zou kunnen verzwaren van ‘mishandeling’ naar ‘mishandeling met de dood tot gevolg’.

Het ziekenhuis beriep zich twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke zitting, op haar ‘verschoningsrecht’. Volgens het UMCG is er geen zwaarwegend belang om de gegevens over de ambulancerit met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te delen. De schouwarts zou, ook zonder de gegevens, prima in staat moeten zijn om de doodsoorzaak van de Emmenaar vast te stellen. De rechter beaamt deze conclusie van het UMCG en stelt dat de omstandigheden niet uitzonderlijk genoeg zijn om het medisch beroepsgeheim te schenden.

Of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat om de medische gegevens van de ambulancerit in handen te krijgen, is nog niet bekend.

Opnieuw ‘beroepsgeheim versus misdrijf’ bij Gronings ziekenhuis

Het UMCG nam de zaak zwaar op, omdat het ziekenhuis haar patiënten wil verzekeren dat medische gegevens veilig zijn bij het UMCG. Daarnaast is het niet voor het eerst dat een rechter een Gronings ziekenhuis dwingt om gegevens af te staan. Het Martini Ziekenhuis weigerde met hand en tand de gegevens rond een driejarig jongetje met een GHB-vergiftiging te delen. Deze zaak werd vorige maand beslecht bij de Hoge Raad, die bepaalde dat het ziekenhuis haar medisch beroepsgeheim moest schenden om het OM de ruimte te geven de zaak af te ronden.