UMCG weigert medische gegevens aan OM te geven over overleden slachtoffer mishandeling

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Het Openbaar Ministerie wil dat het UMCG medische gegevens aan het NFI verstrekt over een 31-jarige Emmenaar, die halverwege juli overleed na een vechtpartij bij een coffeeshop in de Drentse plaats. Het UMCG weigert, omdat het ziekenhuis het medisch beroepsgeheim niet wil schenden.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden dinsdagochtend.

Volgens DvhN weigert het ziekenhuis de gegevens te verstrekken, omdat er volgens het UMCG geen zwaarwegend belang zou zijn om de gegevens over de ambulancerit met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te delen. De schouwarts zou, ook zonder de gegevens, prima in staat moeten zijn om de doodsoorzaak van de Emmenaar vast te stellen.

Het NFI denkt daar anders over. Het instituut vindt dat er geen definitief uitsluitsel over de doodsoorzaak kan worden gegeven, zondat dat duidelijk is welke bloedwaardes het slachtoffer had tijdens de ambulancerit. Voor het OM is de doodsoorzaak van de schouwarts cruciaal, omdat de openbaar aanklager de aanklacht tegen de vijf verdachten dan kan verzwaren van ‘mishandeling’ naar ‘mishandeling met de dood tot gevolg’.

Opnieuw ‘beroepsgeheim versus misdrijf’ bij Gronings ziekenhuis

Het UMCG neemt de zaak zwaar op, omdat het ziekenhuis haar patiënten wil verzekeren dat medische gegevens veilig zijn bij het UMCG. Daarnaast is het niet voor het eerst dat een rechter een Gronings ziekenhuis dwingt om gegevens af te staan. Het Martini Ziekenhuis weigerde met hand en tand de gegevens rond een driejarig jongetje met een GHB-vergiftiging te delen. Deze zaak werd vorige maand beslecht bij de Hoge Raad, die bepaalde dat het ziekenhuis haar medisch beroepsgeheim moest schenden om het OM de ruimte te geven de zaak af te ronden.