Ukrant: ‘sjacheraars pikken kamers Zernike Tower in voor Chinese studenten’

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Sjacheraars gebruiken software om voor Chinese studenten kamers te reserveren in de Zernike Tower van vastgoedbedrijf Xior. Dat meldt de Universiteitskrant.

Van de 700 gemeubileerde studio’s in de Zernike Towers wordt ongeveer 60 procent gehuurd door Chinese studenten. Dat zou blijken uit de namen op de brievenbussen. Een kamer in de torenflat kost zo’n 800 euro per maand. Maar volgens de Ukrant is er geen puntensysteem en hoef je niet te hospiteren: als een vrije kamer online wordt aangeboden, is die voor degene die hem het eerst boekt.

Diverse Chinese studenten kregen echter een kamer via een tussenpersoon. Die regelt voor ongeveer 400 euro een kamer. Met behulp van software wordt de kamer weggekaapt zo gauw hij online staat, aldus de Ukrant. Die meldt dat meerdere tussenpersonen zich op de markt gestort hebben. Studenten die op de ouderwetse manier een kamer proberen te boeken, maken daardoor nauwelijks een kans.

Dat gebeurt niet alleen in Groningen, maar ook in andere steden met veel Chinese studenten. Volens de Ukrant hebben de tussenpersonen accounts op Chinese sociale media en sommigen gebruiken zelfs het logo van Xior. Ze prijzen zichzelf aan als verhuurmakelaar, hoewel ze geen samenwerkingsverband lijken te hebben met Xior of andere verhuurders van studentenaccommodaties.