Taakstraf geëist tegen tractorbestuurder voor dodelijk treinongeval

nieuws
Foto: Stefan Verkerk - © ProRail

De bestuurder van een tractor met aanhanger is volgens het OM schuldig aan het treinongeval van 20 mei 2020 bij een onbewaakte spoorwegovergang in Hooghalen. Een Sprinter van de NS botste op de aanhanger van de tractor, waardoor de 58-jarige treinmachinist om het leven kwam.

Het OM eist daarom 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging tegen de tractorbestuurder.

Volgens het OM keek de tractorbestuurder niet goed uit bij de onbewaakte spoorovergang, omdat hij aan het telefoneren was. De bestuurder stopte niet voor de aanstormende trein en reed direct de overgang over zonder uit te kijken. Het OM kan niet hard maken of de tractorbestuurder de telefoon aan zijn oor had tijdens het ongeluk, maar stelt wel te weten dat dat kort ervoor wel het geval was.

Ten tijde van het ongeluk was het erg slecht weer en de tractorbestuurder had daarom beter op moeten passen, zo stelt het OM. De openbaar aanklager stelt wel dat de bestuurder geenszins de intentie had om een dodelijk ongeval te veroorzaken.

Op de vrijdagmiddag van 20 mei reed de NS-Sprinter rond 16.00 uur vol in op de aanhanger van de aanhanger achter de tractor. Daardoor kwam de machinist om het leven en raakten twee passagiers gewond. Door het ongeluk raakten de bovenleidingsportalen rond de plek van het ongeluk beschadigd. De werkzaamheden zorgden ervoor dat treinreizigers een weekend lang niet direct tussen Groningen en Zwolle konden reizen.