Subsidie Waardevermeerdering voor bevingsschade verlengd tot 1 juni

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De subsidie Waardevermeerdering, de compensatieregeling voor de trage afhandeling van aardbevingsschade door gaswinning uit het Groningenveld, is met zes maanden verlengd. Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandagochtend bekend.

De regeling, die sinds 2017 bestaat, loopt door in de huidige vorm tot 1 juni volgend jaar. De subsidie is bedoeld voor inwoners die voor minstens duizend euro schade geleden hebben. Via de regeling kunnen zij een subsidiebedrag van maximaal vierduizend euro aanvragen voor energiebesparende of -verduurzamingsmaatregelen.

Met de verlenging van de regeling wil mijnbouw-staatssecretaris Hans Vijlbrief rust creëren voor de inwoners van het aardbevingsgebied. Door de subsidieregeling te verlengen, blijft het geld ook beschikbaar voor Groningers en kan de regering het niet op andere plekken inzetten. Volgens het ministerie kost de verlenging van de regeling zo’n zestig miljoen euro. Het ministerie doet daarom nog eens 42 miljoen extra in de subsidiepot.

De datum 1 juni 2023 betekent nog niet helemaal het einde van de regeling. De regeling is vanaf dan alleen nog bedoeld voor inwoners die meer dan een jaar moeten wachten op een schadebesluit van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).