Stadsschapen moeten verder zonder hun herder Bouke Arends: “Het is tijd voor wat anders”

nieuws

Hij is een bekend gezicht in Stad: schaapsherder Bouke Arends. Vanaf deze week moeten de schapen echter verder zonder hun herder.

Hoi Bouke! Je bent gestopt als schaapsherder ….
“Dat klopt. Ik loop ondertussen even naar buiten, want ik ben in het buitenland, en buiten heb ik een wat beter bereik. (…) Maar inderdaad, sinds deze week ben ik geen herder meer. Ik was er wel een beetje klaar mee. Het is een hele mooie tijd geweest, maar de afgelopen jaren begon er langzaam een ander gevoel op te borrelen, en op een gegeven moment moet je dan je conclusie trekken.”

Kun je dat uitleggen?
“Als ik iets doe dan wil ik het me volle overtuiging doen. En dat nam de laatste jaren af. Ook omdat het best wel zwaar werk is. Het is heel mooi werk, maar er komt ook heel veel bij kijken. Het is zwaar, soms ingewikkeld. En dat wordt wel eens onderschat. Daar komt ook bij dat je dit werk in je eentje doet.”

Ga je nu met pensioen?
“Nee, absoluut niet. Ik moet nog zo’n tien jaar aan het werk. Ik heb nu dit besluit genomen, en de komende periode ga ik op zoek naar een andere uitdaging. Zulke rigoureuze beslissingen heb ik vaker genomen in mijn leven. En ik weet dat als ik ergens een deur dichtdoe, dat er op een andere plek weer een deur open gaat.”

De komende tijd dus druk solliciteren?
“Eerst ga ik lekker genieten van een vakantie in het buitenland. Even bijkomen, even alles op nul zetten. Dus ik ga een aantal maanden met vakantie. Kijk, ik ben vijftien jaar herder geweest van de schapen, en ook daarvoor was ik er al bij betrokken. Het was een mooie tijd, maar het is prima zo.”

Hoe moet het nu verder met de schaapskudde?
“Nou, hun werk zit er voor dit seizoen op in Groningen. Alle begrazingsstukken zijn keurig kort gegraasd in de afgelopen maanden. De afgelopen dagen is de kudde opgehaald en overgebracht naar zuidoost Drenthe, de plek waar ze overwinteren. De stadskudde zal volgend jaar zeker weer terugkeren naar de stad, alleen met een andere herder. Maar ik denk dat de schapen daar niet van wakker liggen hoor.”

Verslaggeefster Mirre van de Klok maakte eerder dit jaar een reportage over het arriveren van de schaapskudde in Stad: