Sint Martinusoptocht trekt door binnenstad; prijzen uitgereikt voor mooiste voederbiet-lampion

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Aan het einde van de donderdagmiddag trok een stoet kinderen en ouders vanaf het Museum aan de A richting de Martinikerk in de jaarlijkse Sint Martinusoptocht. In de kerk vond vervolgens een uitgebreid programma plaats voor jong en oud.

De kinderen werden in hun optocht vergezeld door ‘Sint Martinus’, rijdend op zijn paard en geflankeerd door Romeinse soldaten en muzikanten. Na de wandeltocht door de binnenstad, waarbij kinderen hun zelfgemaakte voederbiet-lampions aan het publiek lieten zien, werden de kinderen in de kerk verwelkomd met warme chocolademelk.

De kinderen maakten de lampionnen de afgelopen dagen met de voederbieten die de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken de afgelopen dagen uitdeelde.  Een jury, onder leiding van kinderburgemeester Fatoumata en loco-kinderburgemeester Finn, ging aan de slag met de beoordeling van de zelfgemaakte lampionnen. De kinderen en hun ouders luisterden ondertussen naar het verhaal van Sint Martinus (onder orgelbegeleiding verteld door Frank Belt) en luisterden naar muziek van het Groninger Kinder- en Jeugdkoor. Ook konden de kinderen op de foto met Sint Martinus en zijn soldaten.

Vervolgens reikte kinderburgemeester Fatouma de prijzen voor de mooiste lampions uit aan de winnaars.  Maar de andere kinderen gingen ook met een surprise naar huis.