Pronkjewailpad brengt wandelaars en ondernemers samen: “Lokale producten verdienen de aandacht”

nieuws
Deelnemers lopen de Camino Groningen. Foto: Tocht om de Noord

Het Pronkjewailpad krijgt volgend jaar een vervolg. Dat laat Rik Jan Luiting van Tocht om de Noord weten.

Hoi Rik Jan! Zaterdag vond de Camino Groningen plaats, de afsluiting van het seizoen. Hoe is het gegaan?
“We hebben een hele mooie dag beleefd. Wandelaars vertrokken in drie verschillende groepen naar Groningen, waarbij er gestart werd bij de Abdijkerk in Aduard. Onderweg werden verschillende locaties aangedaan, zoals de Hoeve Zuidwending, waar een keur aan yoghurtproducten geproefd kon worden. In ’t Vinkhuys werd uit de doeken gedaan wat de plannen zijn voor volgend jaar en de finish was bij de Martinikerk, waarbij we een eretocht hebben gemaakt rond de kerk.”

We hebben het over het Pronkjewailpad. Wat is dat precies?
“Heel simpel gezegd is het een wandelroute, aan de hand van een thema, waarbij we wandelaars en ondernemers langs die route met elkaar in contact laten komen. In 2018 is het begonnen met een Noordroute, in 2019 volgde de Zuidroute, in 2020 en 2021 de Oostroute en dit jaar stond de Westroute op het programma. Bij al die routes is de stad Groningen het middelpunt. De vier routes die ik nu noem hebben samen een afstand van rond de duizend kilometer. Zo’n tocht loop je uiteraard niet zomaar. Zoals ik al aangeef staat er ieder jaar een route centraal, waarbij deelnemers van april tot eind oktober de mogelijkheid hebben om van donderdag tot en zondag etappes te lopen.”

En daarbij is het contact met ondernemers dus belangrijk?
“Klopt. Enerzijds fungeren diverse ondernemers langs de route als stempelpost. Je moet stempels halen om aan te tonen dat je er geweest bent. Hierbij is het ook mogelijk om van een app gebruik te maken. Maar bij de introductie hebben we gezegd, we willen nog iets meer doen. Als een ondernemer nu heel erg zijn best doet, dan komt een wandelaar er misschien in de toekomst wel weer. Dus stel dat een boer melk verkoopt, en dat op een hele leuke manier doet, dan kom je als klant daar in de toekomst wellicht vaker. Het thema ‘lokaal kopen’ vinden we in deze dus erg belangrijk, en dat willen we promoten.”

De gastvrije ondernemer dus?
“Klopt. Daar hebben we ook een prijs voor in het leven geroepen. Dit jaar kon de Westroute gelopen worden, door het Westerkwartier. Tientallen ondernemers participeerden hierin. Aan de wandelaars hebben we gevraagd, welke ondernemer vind je nu het meest gastvrij? Dit bedrijf heeft een prijs gekregen. Het bedrijf Stoer Staal en Hout uit Oostwold, bij Leek, bleek de meeste stemmen te hebben gekregen.”

Hoe verklaar je het succes van deze Pronkjewailpaden?
“De verrassing. Zelf mag ik graag wandelen. Maar voor mijn wandelingen ging ik vaak naar Drenthe. Ten noorden van Stad kwam ik eigenlijk niet omdat het mij niet trok. Deze Pronkjewailpaden hebben mij echter doen laten inzien dat er zoveel moois is te zien in onze provincie. En dat er ook zulke mooie verhalen zijn. De wandelaars dagen wij ook uit om op zoek te gaan naar deze verhalen. Tijdens de route testen we hun kennis door middel van multiplechoicevragen. De winnaar krijgt een gouden Pronkjewail-shirt.”

Vier routes die samen duizend kilometer bedragen, maakt 250 kilometer per route. Hoe richt je zoiets in?
“Elke deelnemer is daar vrij in. De tocht moet gelopen worden tussen april en eind oktober. Maar hoe je dat doet is je eigen keuze. Sommige mensen vinden het heerlijk om veertig kilometer per dag te lopen. Daarvan hebben wij gezegd, ons advies is vijftien kilometer per dag. Zodat daarmee ook de ruimte ontstaat om eens stil te blijven staan. Om eens om je heen te kijken, en om deelnemende ondernemers de aandacht te geven die ze verdienen. Ik heb nu voorbeelden van melk en yoghurt gegeven, maar er is ook een ondernemer die bijvoorbeeld een doolhof heeft. Ga dat doolhof dan bijvoorbeeld ook even in.”

Tijdens de coronacrisis hebben veel Nederlanders het wandelen herontdekt. Merken jullie dat ook?
“Wij horen die verhalen ook, maar wij zien dat niet direct terug. Vooropgesteld, qua deelnemers hebben wij geen klagen. Wij richten ons met name op het langeafstandswandelen. Mensen die beginnen met wandelen kiezen vaak eerst voor kortere afstanden. Toch proberen we ook deze groep te enthousiasmeren door de etappe van de maand aan te bieden. Daarmee wordt dus niet de hele route aangeboden, maar een deel daarvan.”

Noord, Zuid, Oost, West. Je hebt nu alle windrichtingen gehad …
“Wij zijn niet voor één gat te vangen. Volgend jaar gaan we opnieuw naar het Noorden. We zijn bezig met een nieuwe route die langs de borgen trekt. Daarmee gaat er een historisch verhaal verteld worden over deze borgen die voor de ontwikkeling van Groningen heel belangrijk zijn geweest. Aan het einde van deze maand verschijnt het concept van deze route, waarna een aantal mensen de route gaan voorlopen. Zij gaan ook contact leggen met mogelijke ondernemers die wellicht mee willen werken. In april wordt de nieuwe route feestelijk geopend.”

Waarbij mensen dan tot eind oktober de tijd hebben om deze nieuwe route te lopen?
“Klopt. En dit kan dan opnieuw van donderdag tot en met zondag. We zijn ondertussen ook bezig met het samenstellen van arrangementen. Dat we met behulp van B&B’s en andere overnachtingsplaatsen iets moois kunnen aanbieden waardoor het voor deelnemers die van verder weg komen, bijvoorbeeld uit het buitenland, nog aantrekkelijker wordt om deel te nemen. Dus er staan hele mooie plannen voor de komende tijd in de steigers.”

Meer informatie over de Pronkjewailpaden vind je op deze website.