“Parkeren bij ons sportpark is dramatisch en de gemeente doet niets, ik ben er klaar mee”

nieuws
Foto via Stadspartij 100% voor Groningen

Jan Martin Koetje van VVK is er helemaal klaar mee. Al jaren heeft men te maken met een parkeerprobleem rond sportpark Het Noorden. Maar een oplossing is er nog altijd niet.

Hoi Jan Martin! Je bent er klaar mee …
“Ja. We zijn al heel erg lang aan het praten over een oplossing. Maar het gaat over zoveel schijven waar geen eind aan komt en waarbij er maar geen oplossing komt. Op een gegeven moment moet je dan voor je zelf kiezen. Daarom heb ik besloten om te stoppen met mijn bestuursfunctie binnen VVK. Ik blijf wel actief als trainer bij de club.”

We hebben het over een parkeerprobleem. De oplossing lijkt me dan niet zo heel moeilijk …
“Dat dachten wij ook. Dit probleem speelde al ver voor de coronacrisis. Als je op een wedstrijddag of voor een training naar het sportpark komt, dan is het ontzettend lastig om een parkeerplek te vinden. Het zoeken kost veel tijd, waarbij er vaak noodgedwongen uitgeweken moet worden naar het crematorium. Daarom hebben we een voorstel gedaan om met blauwe zones te werken tijdens bepaalde uren. Dat er op doordeweekse dagen bijvoorbeeld tussen 11.00 en 13.00 uur of 13.00 en 15.00 uur niet geparkeerd mag worden. Zo kunnen de clubs op het sportpark wel bevoorraad worden, maar kunnen auto’s er niet de hele dag of week staan. En daardoor is er in de avond en bij trainingen ook een mogelijkheid tot parkeren.”

Hoe komt het dat dit een probleem is?
“Het was voor corona al een probleem, en is sinds afgelopen voorjaar verergerd vanwege het invoeren van betaald parkeren in Selwerd. Mensen kiezen er voor om dan de auto bij ons te parkeren waar het parkeren nog vrij is. De afgelopen periode vonden er werkzaamheden plaats waarbij containers een aantal parkeerplekken bezet hielden. Toen werd de druk nog groter. Soms moet je snel even wat trainigsmaterialen afleveren, of even wat spullen ophalen. Dat is niet te doen.”

De criticus zal nu zeggen, die voetballers kunnen toch op de fiets komen?
“Dat vind ik een hele logische vraag. Maar dat doen we dus al. Afgezonderd van de mensen die minder mobiel zijn of de leden die verder weg wonen. En we hebben een tegenstander die we ontvangen. Ik train zelf een damesteam die onder andere in een competitie zit met teams uit Burgum en Hoogeveen. Moet je tegen de clubs uit Friesland en Drenthe zeggen, kom maar op de fiets naar Groningen? Dat is toch niet werkbaar?”

Onlangs hebben Stadspartij 100% voor Groningen en de PVV vragen gesteld. Heeft dat al tot iets geleid?
“Ik heb nog helemaal niks gehoord. Afgelopen voorjaar hebben we zelf dit probleem bij de gemeente voorgelegd. De klantregisseur waar we contact mee hadden, die doet zijn best. Maar het contact gaat over zoveel schijven, en het kost zoveel tijd. Een voorbeeld. Het sportpark is nu van ons, maar in het verleden was het van de gemeente. Als de verlichting kapot was, of er was een ander defect, dan moesten we dat doorgeven. Dan kon het maanden duren voor het was opgelost. Het ontbreekt aan centrale regie. Zulke problemen vragen om een andere manier van communiceren. Afgelopen voorjaar heeft men hier ook gekeken, om de situatie te bekijken, maar er is niks gebeurd.”

Wat ik mij afvraag. Als het zo druk is, heeft dat ook consequenties voor de hulpdiensten?
“Dat is een terecht punt. Even verderop, aan de Van der Hoopstraat, zit een ambulancepost. Ambulances rijden regelmatig via de Plataanlaan om bijvoorbeeld Selwerd in te kunnen of de Ringweg op te kunnen rijden. Ze rijden dan via de Virulystraat. Automobilisten mogen daar officieel niet langs rijden, maar ambulances wel. Het komt regelmatig voor dat ik een ambulance in de achteruit zie, omdat het hier zo vol is dat zij niet kunnen passeren.”

Ook op het veld kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Wat betekent dit voor jullie?
“Wij hebben gelukkig ook een toegangsmogelijkheid aan de achterkant. Maar dat is wel een noodoplossing. Puur en alleen omdat de druk aan de voorkant zo groot is. En daarom vind ik het ook zo vreemd dat het allemaal zo lang duurt. Wat ik al zei, afgelopen voorjaar is er contact geweest met de gemeente, en vervolgens is het volledig stil gebleven. Jammer.”