Leerlingen De Beijumkorf leren veilig internetten

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid ging donderdagochtend het project Hackshield van start bij OBS De Beijumkorf.

In aanwezigheid van burgemeester Koen Schuiling en de politie kregen de leerlingen les over ‘online gevaren’, zoals hacken en foto’s delen. Schuiling en een politieagente beantwoorden vragen van kinderen.

HackShield is een spel, wat kinderen tussen de 8 en 12 jaar leert over de kansen en gevaren van het internet. Kinderen die het spel spelen, worden ‘Cyber Agents’ genoemd. In de klas krijgen leerlingen maandelijks een half uur les over internetveiligheid, online pesten, criminaliteit op het internet en nepnieuws. Het doel van het project is niet alleen de veiligheid van kinderen op het internet. Hackshield hoopt dat de kinderen hun ouders, verzorgers en familieleden ook gaan wijzen op de gevaren die op het internet aanwezig zijn.

Niet alleen De Bijenkorf doet mee aan het project. Alle kinderen uit de gemeente Groningen kunnen gratis meedoen en ‘Cyber Agent’ worden. Dat kan via deze link. Ook het Forum Groningen doet mee met Hackshield. Via scholen gaan kinderen in de Forumbieb op zoek naar verstopte QR-magneten, waarmee nepnieuws wordt opgespoord. Daarna gaan de spelers in boeken, kranten en andere betrouwbare bronnen op zoek naar échte informatie.