Kuipers beslist begin volgend jaar over lot kinderhartcentrum UMCG

nieuws
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Minister Kuipers is voornemens om begin volgend jaar een nieuw besluit te nemen over het wel of niet sluiten van het kinderhartcentrum in het UMCG. Dat liet Kuipers vrijdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin maart gaf Kuipers de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de opdracht een rapport op te stellen over de gewenste locaties voor kinderhartchirurgie in Nederland. Dat deed Kuipers, nadat er ophef ontstond over de beslissing van zijn voorganger Hugo de Jonge. Die besloot eind vorig jaar dat het centrum in het UMCG dicht zou moeten, tot grote onvrede van het ziekenhuis, patiënten en de regio.

Na twee keer uitstel voor oplevering het onderzoeksrapport meldt de minister nu dat het rapport op 6 december op zijn bureau ligt. Kuipers wil vervolgens de maand december gebruiken om in gesprek te gaan met betrokken patiëntenorganisaties, de bestuurders van de universitair medische centra (UMC’s) en wetenschappelijke verenigingen van zorgprofessionals. Dat moet begin 2023 een definitief besluit van de minister opleveren.