Julian Bushoff (PvdA) gaat de Tweede Kamer in: “Ik ga me inzetten voor Groningen”

Julian Bushoff gaat de Groningse gemeentepolitiek verlaten. En niet voor zo maar een reden. De 25-jarige fractievoorzitter van de lokale PvdA gaat de Tweede Kamer in. Hij vult daarmee de leegte die Khadija Arib achterliet bij haar vertrek uit de Tweede Kamer.

Afgelopen dinsdag maakte de Kiesraad bekent dat Bushoff benoemd was als Kamerlid. Hij had vervolgens 28 dagen daarop te reageren. “Ik heb daar heel goed over nagedacht, en ik ga het doen!” vertelt Bushoff voor de camera van OOG TV.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 stond Bushoff op een dertiende plaats bij de PvdA. Door het wegvallen van Lilianne Ploumen, Gijs van Dijk en Khadija Arib kwam er een plekje vrij in de fractie van de sociaaldemocraten. “Ik heb echt lang getwijfeld of ik deze stap naar Den Haag zou moeten maken, omdat ik het ontzettend naar mijn zin heb in Groningen. Ik vind de mensen ontzettend leuk. Ik heb ontzettend veel plezier hier In het politieke werk, dus Er is helemaal geen reden om hier weg te willen. Eigenlijk wil ik hier nog wel blijven en tegelijkertijd heb ik ook het idee dat wat ik hier in Groningen doe: mij inzetten voor bestaanszekerheid, voor kansengelijkheid, dat dit een hele mooie kans is om dat ook nu vanuit Den Haag te gaan doen,” aldus Bushoff.

Den Haag laten zie hoe het ook kan

Bushoff is momenteel vijf jaar actief als gemeenteraadslid, waarvan de afgelopen vier jaar als fractievoorzitter bij de PvdA. Afgelopen voorjaar was hij één van de onderhandelaars van het coalitie-akkoord waarmee Groningen ongeveer de meest linkse coalitie van het land kreeg. De presentatie van het akkoord was een flinke trap in de richting van de Haagse politiek. “Ik ben trots op bijvoorbeeld een initiatiefvoorstel voor meer betaalbare woningen waarmee we echt publieke regie pakken en ervoor zorgen dat mensen weer betaalbaar kunnen wonen in Groningen. Dat soort concrete voorstellen, waarbij je dus als overheid een stapje naar voren zet en inzet op bestaanszekerheid. In Groningen laten we zien dat het kan en dat neem ik dus ook mee naar Den Haag en hoop ik ook in Den Haag met zulk soort voorstellen te kunnen komen,” vertelt het aanstaand Tweede Kamerlid

Het Noorden

Aankomende dinsdag zal Bushoff al worden geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer, maar welke onderwerpen er in zijn portefeuille terecht komen is nog onduidelijk: “ Maar wat ik wel weet is dat ik me natuurlijk ga inzetten voor Groningen en voor Groningers. Ik vind het echt een grof schandaal wat de mensen hier in het gaswinningsgebied is aangedaan. Ik wil mij in blijven zetten voor heel Noord-Nederland omdat dat toch af en toe hard nodig is. Als je kijkt naar waar gelden vanuit het kabinet naartoe gaan, dan wordt het Noorden soms echt vergeten”

Groningen verlaten

Bushoff treft in Den Haag al een kleine Groningse enclave. Zo zijn Henk Nijboer(PvdA), Anne Kuik (CDA), Wieke Paulusma (D66), Roelien Kamminga (VVD) Sandra Beckerman (SP) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) al in de Tweede Kamer te vinden. Toch ziet hij het meest op tegen het doordeweeks achterlaten van zijn Groningen: “Ik blijf hier natuurlijk wonen, maar doordeweeks zal ik Groninger wel moeten missen en dat ga ik ook echt wel missen, zoals over de markt en door de stad te lopen. Je kent de mensen hier. Het is een grote stad en toch heel gemoedelijk en dat dat ga ik denk ik wel missen,” besluit Bushoff.

Door het vertrek van Bushoff uit de Groningse politiek zal Rico Tjepkema zijn plaats als raadslid gaan invullen. Wie de PvdA naar voren schuift als fractievoorzitter maakt de partij volgende week bekend.