Inkomensondersteuning wordt eerder toegekend: na twee in plaats van vijf jaar

nieuws
Foto: Marta Posemuckel via Pixabay

De gemeente Groningen gaat eerder inkomensondersteuning bieden aan mensen die van het sociale minimum moeten rondkomen. Dat bleek woensdagavond tijdens een raadsdebat.

Tot vorig jaar kende de gemeente inkomensondersteuning toe aan mensen die vijf jaar op het sociale minimum leven. Dit wordt nu vervroegd naar twee jaar. Aanvankelijk was er het voornemen om deze maatregel volgend jaar in te voeren, maar de gemeenteraad besloot dat dit nu al wordt ingevoerd. De verlaging van vijf naar twee jaar is waar de fractie van de SP al langer voor pleit.

Jimmy Dijk (SP): “Dit is meer dan ooit nodig”
Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “De gemeente Groningen was één van de laatste gemeenten die pas na vijf jaar inkomensondersteuning bood. Nu dit naar twee jaar wordt vervroegd, loopt Groningen voorop in het bieden van inkomensondersteuning. Deze inkomensondersteuning is nu meer dan ooit nodig. De vraag is eerder of dit in deze tijd wel voldoende is. We moeten ons blijven inzetten voor fatsoenlijke inkomens en voorzieningen voor mensen en gezinnen”

Koopkrachtcrisispakket
Het punt werd besproken tijdens het vaststellen van het noodpakket van 17 miljoen euro dat mensen moet ondersteunen om deze koopkrachtcrisis door te komen. Het koopkrachtcrisispakket bevat naast het eerder toekennen van inkomensondersteuning ook meer energietoeslag voor verschillende groepen. Zo wordt de energietoeslag voor mensen tot 120% van het sociale minimum van 1.300 euro verhoogd naar 1.500 euro, mensen van 120% tot 140% van het sociale minimum kunnen een energietoeslag van 600 euro krijgen, mensen met een ernstige medische beperking ontvangen 750 euro extra en de kleding- en speelgoedbonnen voor kinderen in armoede worden heringevoerd. Daarnaast wordt er 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor studenten. Tot slot komt er een fonds voor buurthuizen, verenigingen en instellingen om de hoge energierekeningen te compenseren en een fonds voor ondernemers die in de problemen komen.