Groningen is meest toiletvriendelijke gemeente in provincie, maar nog steeds ’toiletwoestijn’

nieuws

Met een rapportcijfers van 5,4 is Groningen de minst ’toiletonvriendelijke’ gemeente van de provincie. Maar de gemeente scoort echter nog geen cijfer om over naar huis te schrijven.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek wat de Maag Lever Darm Stichting houdt, in samenwerking met de HogeNood-app. Daarin rangschikken de twee organisaties de hoeveelheid en bereikbaarheid van openbare en opengestelde toiletten per gemeente.

“Het is opvallend dat de stad Groningen het als beste doet van de hele provincie Groningen, terwijl ze niet eens een voldoende haalt”, aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. “Dat zegt wat over de toiletwoestijn die de provincie Groningen is.”

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) doet samen met de HogeNood-app jaarlijks onderzoek naar toiletvriendelijkheid, ter gelegenheid van Wereld Toilet Dag. “Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Thonon. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”