Gemeente ontwikkelt eigen duurzaam en reflecterend asfaltmengsel

nieuws
Foto: Estr4ng3d via WikiMedia Commons

De gemeente Groningen heeft een eigen duurzaam en reflecterend asfaltmengsel ontwikkeld. De eerste strook van het Groninger asfalt wordt donderdag aangelegd in Lewenborg.

Het nieuwe asfaltmengsel, wat de naam ‘GemGroReflection’ heeft, wordt met een lagere temperatuur geproduceerd. De lichtere kleur van het asfalt moet voor een daling van de temperatuur zorgen in de zomer. Tegelijkertijd zorgt het ‘reflecterende’ asfalt er in de avonduren voor dat de straatverlichting meer weerkaatst. Ook zijn schaduwen beter zichtbaar, wat voor meer sociale veiligheid moet zorgen.

De gemeente verwacht daarnaast dat het asfalt minder onderhoud nodig heeft, waardoor het langer meegaat. Het asfalt is recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk.

De gemeente Groningen is eigenaar van het ‘recept’ voor de nieuwe asfaltsoort. Andere gemeentes mogen het geheim achter het speciale asfaltmengsel gratis overnemen.

Komende donderdag wordt de eerste strook van het nieuwe asfalt aangelegd. Dat gebeurt aan de Wimpel in Lewenborg. Wethouder Mirjam Wijnja gaat dan een deel van de straat voorzien van een nieuwe toplaag met het asfaltmengsel.