Eerste stuk Gronings asfaltmengsel ligt op Wimpel in Lewenborg

nieuws
Foto: Bert Lanting voor Gemeente Groningen

Wethouder Stadsbeheer Mirjam Wijnja mocht donderdagmiddag plaatsnemen in de machines die nodig waren om de eerste strook van een nieuwe, speciaal voor de gemeente Groningen ontwikkelde, asfaltsoort aan te leggen op de Wimpel in Lewenborg.

Na een proef met het asfalt op het fietspad tussen de Rijksweg en Driebondsweg over het Damsterdiep, legde wethouder Wijnja het eerste stuk van het speciale asfaltmengsel donderdagmiddag aan in Lewenborg. “Groningen heeft veel kennis en deskundigheid in huis”, vertelt Wijnja. “Met deze door ons ontwikkelde innovatie zorgen we voor minder CO2-uitstoot, minder hittestress en een prettiger en veiliger leefomgeving.” De gemeente Groningen stelt het ‘recept’ gratis beschikbaar aan andere gemeenten.

Het nieuwe asfalt, wat de naam ‘GemGroReflection’ draagt, is lichter van kleur dan andere asfaltsoorten. Daardoor wordt het asfalt minder heet. Die kleur was donderdagmiddag nog niet zichtbaar, want de kleur komt pas naar voren na wat slijtage. Pas na een inslijtperiode worden witte stenen zichtbaar in het asfalt zichtbaar. Deze witte stenen reflecteren zonlicht en hitte, waardoor de oppervlaktetemperatuur aanzienlijk daalt.

Daarnaast moet het nieuwe asfalt zorgen voor meer sociale veiligheid. Het lichtere asfalt weerkaatst in de avond en nacht meer straatverlichting en maakt schaduwen beter zichtbaar. Omdat er meer licht wordt weerkaatst, kan de straatverlichting mogelijk ook worden gedimd. Dat zou een energiebesparing op kunnen leveren.

De aanleg van het nieuwe asfalt kost ook minder energie. GemGroReflection wordt geproduceerd op een temperatuur van circa 130 graden, dertig graden minder dan ander asfalt. Daarnaast kan het asfalt worden gerecycled.

Foto: Rieks Oijnhausen