CDA pleit voor gemeentebreed initiatief voor herverdeling energiecompensatie

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Energiecompensatie voor alle Nederlanders is volgens de raadsfractie van het CDA een generiek ‘ongerichte’ maatregel. De partij wil daarom dat de gemeente zich inzet om het geld op plekken te krijgen waar de nood het hoogst is. Het CDA pleit daarom voor een gemeentebreed systeem, waarmee Groningers die het geld niet nodig hebben de compensatie aan hulporganisaties kunnen doneren.

De CDA-fractie komt met het initiatief na de actie van kerken in Haren. De kerkleden doneerden in totaal 25.000 euro aan onbenutte energiecompensatie aan de Voedselbank. “Hoe mooi zou het zijn als we deze beweging door de hele gemeente zien” aldus CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan. “Daarom willen we het voor Groningse huishoudens die kunnen en willen afzien van hun energiecompensatie eenvoudig maken om solidair te zijn met gezinnen in nood.”

Volgens het CDA heerst in Groningen een groot solidariteitsgevoel en zijn meer Stadjers bereid hun energiecompensatie af te staan aan minder bedeelde huishoudens, bijvoorbeeld omdat ze een lage rekening hebben, in een goed geïsoleerd huis wonen of al tal van verduurzamingsmaatregelen getroffen hebben. “Maar helaas blijft de energierekening voor veel Groningers torenhoog en onbetaalbaar”, vervolgt De Haan. “Gelukkig zijn er veel maatschappelijke organisaties die zich voor deze groepen inzetten. We willen hen helpen een groot initiatief op te zetten waar mensen hun energiecompensatie aan kunnen doneren.”