CDA organiseert decemberactie om mensen in armoede te helpen: “Een solidariteitsgolf”

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

De fractie van het CDA is op zoek naar maatschappelijke organisaties in de gemeente Groningen om een grote decemberactie op touw te zetten. Dat laat fractievoorzitter Jalt de Haan van de partij dit weekend weten.

“Wat we willen doen is dat we de komende week zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties willen aanschrijven”, vertelt De Haan. “De collega’s van de PvdA hebben inmiddels aangegeven dat ze met ons mee willen doen. Het idee is dat we ons voor zoveel mogelijk mensen in de gemeente gaan inzetten die moeilijk rond kunnen komen. We hebben het dus over een grootschalige actie. De komende week moet die actie vorm gaan krijgen en moeten er ook bepaalde vragen nog beantwoord worden. Gaan we bijvoorbeeld een website opzetten?”

Jalt de Haan (CDA): “We hebben te maken met een crisis waarbij veel mensen steun nodig hebben”
Terug naar afgelopen woensdagavond. In de gemeenteraad werd de begroting van 2023 besproken. Dat was de plek waar De Haan het plan uit de doeken deed: “We hebben te maken met een energiecrisis. Veel mensen hebben steun nodig, terwijl anderen juist nog genoeg vet op de botten hebben. Landelijk zijn er hele mooie initiatieven waarbij mensen, die genoeg vet hebben, het overmaken naar mensen die het goed kunnen gebruiken. Ook in Haren vindt zo’n actie plaats. Een initiatief van de kerken in Haren heeft 25.000 euro opgeleverd. Hoe mooi zou het zijn als dit initiatief een vervolg krijgt in de hele gemeente? Een golf van solidariteit. Daarom vragen we aan het gemeentebestuur om het makkelijker te maken om de energiecompensatie over te dragen.”

Wethouder Eelco Eikenaar (SP): “Ik denk dat raad het moet gaan dragen”
Wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede: “De vraag is of het aan de gemeente is om dit te doen. Daar zit ik een beetje mee. Mijn suggestie zou zijn om het terug te leggen bij de raad, en dat de gemeenteraad hierin een initiatief neemt. Dat de raad het dus gaat dragen en dat er vanuit de raad een cheque wordt aangeboden. Mijn voorkeur zou hebben om het geldbedrag aan te bieden aan meerdere goede doelen in de gemeente. Wij kunnen als gemeente daarin een ondersteunende rol spelen.”

“Maatschappelijke organisaties, meld je”
De fractievoorzitter van het CDA luisterde goed en pakt die handschoen op: “Wat meneer Eikenaar vertelde, dat is wat we willen gaan doen. Dus we willenenergiecompensaties die bij huishoudens komen waar ze niet nodig zijn, doorsluizen naar goede doelen waardoor het geld op de juiste plek komt. Dat willen we aanbieden aan verschillende maatschappelijke organisaties. Daarom wil ik ook een oproep doen aan deze organisaties om zich bij mij te melden. Dat kan door mij een e-mail te sturen. De bedoeling is dat we er samen voor gaan zorgen dat we de mensen die nu in de ellende zitten, dat we hen toch een mooie decembermaand kunnen geven.”