Afbeelding Hunzecentrale onder viaduct Europaweg

nieuws

Onder het nieuwe viaduct over de Europaweg, aan de westzijde, is een afbeelding geplaatst waarin de vijf pijpen van de Hunzecentrale een grote rol spelen.

De afbeelding biedt een aangezicht van de stad van eind vorige eeuw. De vijf pijpen werden in 1998 neergehaald, voor het oog van duizenden toeschouwers. De Hunzecentrale is een van de onderwerpen die onder de nieuwe viaducten van de zuidelijke ringweg worden afgebeeld. Aan de andere zijde van het viaduct over de Europaweg is een grote foto zichtbaar van spelers van FC Groningen na het winnen van de KNVB Beker in 2015.

De Hunzecentrale was een elektriciteitscentrale die een groot deel van de stad van warmte voorzag. Hij werd gebouwd begin jaren zestig en had vijf schoorstenen van elk 121 meter, dus hoger dan de Martinitoren. Op 25 april 1998, na een kleine veertig jaar dienst, werden de pijpen met behulp van springstoffen opgeblazen. Op die plaats verrezen na de eeuwwisseling de kantoren van Menzis en Ziggo, het stadion van FC Groningen en de appartementencomplexen Stoker en Brander en later ook Hete Kolen.