Wethouder gaat bewezen talentregeling niet aanpassen na kritiek

nieuws
Foto: Kimberlee Kessler from FreeImages

De bewezen talentregeling in de gemeente Groningen wordt niet aangepast. Dat heeft wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Cultuur laten weten.

De Wrede reageerde daarmee op vragen van raadslid Rozemarijn Gierkink van de PvdA-fractie: “Door de bewezen talentregeling kunnen nieuwe makers van kunst en cultuur voor een periode van twee jaar een subsidie van 40.000 euro per jaar aanvragen ‘om te kunnen experimenteren’ en ‘vlieguren’ te maken om een eigen signatuur te ontwikkelen”, vertelt Gierkink. “Komende week gaat de regeling voor de tweede keer open, maar deze is aangepast en blijkt enkele mankementen te bevatten. In de kern is het een goede regeling, maar dat de subsidie eenmalig kan worden aangevraagd, en er een leeftijdsgrens van 35 jaar is vastgelegd, dat is ingeslagen als een bom en leidt tot kritiek uit het veld.”

Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren): “Meer mensen een kans bieden”
Wethouder De Wrede: “Het College is van mening dat zoals het nu bestaat, het goed is. We gaan het dan ook niet aanpassen. U ziet het als een bezwaar dat mensen niet voor een tweede keer deel kunnen nemen, wij vinden het juist een goede insteek, omdat op die manier meer en verschillende mensen gebruik kunnen maken van de regeling. De regeling is bedoeld als impuls, als een stimulans, voor beginnende cultuurmakers. Om vlieguren te maken en om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Per definitie is het bedoeld voor beginnende makers.”

“Leeftijd van 35 jaar sluit aan bij andere talentenregelingen”
“We hebben de bovengrens om aanspraak te kunnen maken op de regeling bij 35 jaar gelegd. Of dat niet arbitrair is. In de cultuurnota schrijven we over jonge kunstenaars. Wat is jong? Dat is inderdaad een arbitraire vraag. We hebben de grens bij 35 jaar gelegd. In het begin was het 30 jaar, maar na gesprekken met het veld is het verhoogd naar 35. En het sluit aan bij andere talentenregelingen waarbij deze leeftijd ook wordt gehanteerd.”

Rozemarijn Gierkink (PvdA): “Geen sluitende keten”
Gierkink: “Groningen wil graag een City of Talent zijn. Op deze manier is het niet een sluitende keten. Makers die van de talentenregeling gebruik maken moeten nu een periode overbruggen tot ze van de cultuurnota gebruik kunnen maken. Dat ze hier van gebruik maken is niet een hoger doel, maar is wel een mooie basis. Wat ik daarmee zeg, we investeren eerst 80.000 euro in cultuurmakers, en daarna staat hun ontwikkeling een aantal jaren stil omdat er geen regeling is. En daarnaast hebben we een aantal vervelende coronajaren gehad.”

Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren): “Genoeg tijd”
De Wrede: “U zoomt nu vooral in op de leeftijd. Wanneer studeert een gemiddelde student af? Dat is wanneer deze 23,4 jaar oud is. Plus twee of drie werkveld jaren maakt 26 jaar. Plus twee coronajaren is 28. Dan is er nog genoeg tijd om in aanmerking te komen voor deze bewezen talentregeling.”

Deel dit artikel: