Watertoren wordt hotel: ‘Dit is wel één van de bijzonderste projecten die we ooit hebben gedaan.’

Iedereen in Groningen kent de watertoren aan de Dr. C. Hofstede de Grootkade wel. Jaren heeft de toren de stad voorzien van water, maar die tijden zijn voorbij. De toren wordt op dit moment omgebouwd tot hotel. 

‘Er komen twaalf hotelkamers in de toren, deze zijn al zo goed als klaar’, vertelt Daphne van Hoek van opdrachtgever Calculus Groep. Het oorspronkelijke idee was om er appartementen in te maken, maar daar heeft de opdrachtgever vanaf gezien. ‘We kregen veel aanvragen van mensen die graag de toren van binnen wilden zien. Wanneer er mensen in wonen kan dat niet, dus wordt het nu een hotel.’ Beneden in de toren wordt nog een expositie ingericht over de geschiedenis van het gebouw. De toren werd in 1912 gebouwd en is ontworpen door de bekende stadsarchitect J.A. Mulock Houwer (1857-1933).

Afhuren

Boven in de watertoren komt een locatie die kan worden afgehuurd en waar op sommige dagen koffie en thee kan worden gedronken. ‘Je kunt dan een borrel organiseren en er zijn ook werkplekken’, vertelt Van Hoek. Er komt geen restaurant  in de toren.

Uitdagingen

Van Hoek laat weten dat dit wel één van de meest bijzondere projecten is die ze ooit hebben aangenomen. De 55 meter hoge toren is rond en bevat twee gigantische watertanks. Deze tanks moesten in de toren blijven: ‘De indeling van de toren was best een uitdaging. De twee watertanks konden er niet uit, maar we hebben twee hotelkamers in de watertanks gerealiseerd, en twee hotelkamers onder de tanks.’

De opdrachtgever hoopt begin volgend jaar klaar te zijn met de verbouwing.