Vierhonderd geïnteresseerden dompelen zich onder in Rampjaar op Dag van de Groninger Geschiedenis

nieuws
Foto: Groninger Archieven / ingezonden

De Dag van de Groninger Geschiedenis is zaterdag een succes geworden. Rond de vierhonderd mensen dompelden zich bij de Groninger Archieven onder in het Rampjaar.

De afgelopen jaren werd er een Maand van de Groninger Geschiedenis georganiseerd, maar daar is dit jaar van af gestapt. Daarvoor in de plaats is de Dag van de Groninger Geschiedenis in ere hersteld. De vierhonderd bezoekers werden bij de Groninger Archieven opgewacht door historicus Luc Panhuysen. Hij nam de bezoekers mee naar het Rampjaar 1672. “De tijd waarin de Republiek, een vetgemeste kabouter, werd aangevallen door hongerige reuzen”, aldus Panhuysen.

Bezoekers gingen vervolgens zelf aan de slag. “Er waren workshops, lezingen en rondleidingen die allemaal in het teken stonden van het Rampjaar”, vertelt de organisatie. “Sommige mensen brachten archiefstukken tot leven door een microgeschiedenis te schrijven of door een handschrift te ontcijferen. Anderen gingen aan de slag door de eerste stappen te zetten om een eigen historische podcast te maken.” De activiteiten sloten aan bij de landelijke Maand van de Geschiedenis, die dit jaar als thema ‘Wat een ramp!’ had.

Foto: Groninger Archieven / ingezonden