Touringcarchauffeurs leggen woensdag het werk neer

nieuws
Foto: Freedommail via Pixabay

Touringcarchauffeurs leggen aanstaande woensdag het werk neer. Het werk wordt neergelegd om hun ongenoegen te laten blijven over het cao-bod dat werkgevers vorige maand deden.

Vanuit de gemeente Groningen opereren verschillende touringcarbedrijven die vaak nationaal, en soms ook richting buitenlandse bestemmingen rijden. “Het is voor zover bekend de eerste keer dat touringcarchauffeurs staken”, vertelt Lutz Kressing van vakbond FNV. “De werknemers voelen zich door het bod echt beledigd. Een bedrag van vijfhonderd euro als compensatie voor de enorm gestegen prijzen in de winkels is echt onvoldoende. Ook de rest van het bod moet beter.”

Cao-bod
De werkgevers deden vorige maand een tweede cao-bod, nadat het eerste bod voor de zomer al was afgewezen. De vakbondsleden willen dat de lonen meestijgen met de prijzen in de winkels, wat neerkomt op meer dan 10 procent. De werkgevers bieden voor 2022 eenmalig vijfhonderd euro, voor het jaar 2023 een loonstijging van 7 procent en voor 2024 3 procent. Verder willen de chauffeurs dat vanaf 2023 alle diensten 100 procent uitbetaald worden en een werkdag maximaal 12 uur duurt.

Schoolreisjes en treinvervangend vervoer
De stakingsmanifestatie vindt woensdag plaats in Ede. Het gaat om chauffeurs die vallen onder de cao Besloten Busvervoer. Onder deze cao vallen bijvoorbeeld chauffeurs die worden ingezet bij treinvervangend vervoer bij stremmingen, schoolreisjes en reizen naar het buitenland. In de sector heeft men te maken met een groot personeelstekort. Dit zorgt voor een hoge werkdruk en daar aan gekoppeld diverse andere problemen. Kressin: “Bijvoorbeeld dat schoolreisjes niet door kunnen gaan. En als het wel doorgaat, kan de rit soms worden gereden door een chauffeur die al drie lange dagen achter het stuur zit. De veiligheid begint zo langzamerhand ook in gevaar te komen.” Een aantrekkelijke cao kan deze problemen oplossen.