Scholtenmonument krijgt beelden terug; gedenkteken in Stadspark ‘nagenoeg compleet’

nieuws
Foto via Kunstpunt Groningen

In het Stadspark werd donderdagmiddag hard gewerkt aan het Scholtenmonument. Twee uit kalksteen gehouden beelden van kinderen in sportkledij werden teruggeplaatst op hun plek. Daarmee is de restauratie van het monument, wat in 2020 zwaar beschadigd raakte door een aanrijding, bijna compleet.

Sinds de aanrijding werd het gedenkteken lang door hekken aan het oog onttrokken. Die hekken zijn al een paar maanden weg, maar de restauratie was nog niet helemaal klaar, omdat de restauratie van de twee beelden vertraging opliep. De vertraging ontstond door rugproblemen bij beeldhouder Serge van Druten. Collega Koen van Velzen maakte de beelden vervolgens af.

Het monument werd in september 2020 aangereden door een automobilist. Bij het ongeluk kwam de bestuurder om het leven en raakte het monument zwaar beschadigd. Na onderzoek besloot de gemeente Groningen het monument niet helemaal te herstellen zoals het was voor de aanrijding, maar om het monument terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Met de herplaatsing van de ‘jongen met een discus’ en het ‘meisje met knotsen’ is het het monument nu nagenoeg helemaal terug in originele staat. Alleen de fontein moet nog worden hersteld. Deze komt op de plek waar voor de aanrijding een bloembak zat. Deze bloembak is decennia na de onthulling van het monument geplaatst, ter vervanging van de originele fontein in het gedenkteken.

Het monument werd in 1931 in het Stadspark geplaatst, ter nagedachtenis aan de aardappelmeelfabrikant Jan Evert Scholten (1849- 1918). Het gedenkteken aan Scholten staat in het park, omdat Scholten nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de groene long voor de stad.