Provincie wil investeren in werkgelegenheid, klimaat, wonen en bereikbaarheid

nieuws
Foto: Andor Heij

De provincie heeft volgend jaar 560 miljoen euro te besteden aan duurzame energie, bereikbaarheid, het landelijk gebied, nieuwe woningen en werkgelegenheid. Dat blijkt uit de begroting van de provincie Groningen.

Uit de begroting blijkt verder dat de financiële positie van de provincie gezond is. Dat is waarschijnlijk ook tot 2025 het geval. Daarna wordt het onzeker omdat het Rijk dan de middelen voor het provinciefonds wil verlagen.

De provincie wil investeren in ruim 28 duizend te bouwen woningen en in het openbaar vervoer. De Lelylijn, de snelle treinverbinding tussen de Randstad en het noorden, is daar een belangrijk onderdeel van. Verder komt er een aanpak voor het klimaat, water en stikstof. Ook wil de provincie een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de industrie en het toepassen van waterstof als nieuwe energiebron.