Petitie behoud broedplaatsen Travertijnstraat passeert de duizend handtekeningen

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

De petitie om de creatieve broedplaatsen aan de Travertijnstraat te behouden ging afgelopen vrijdag online, en kon dinsdag rond het avonduur de duizendste handtekening verwelkomen.

“We zijn ontzettend blij”, vertelt Peter Loef, één van de ondernemers in Backbone. “In een paar dagen tijd hebben we al zoveel handtekeningen verzameld. En als je de reacties ook leest van de mensen die hun handtekening zetten, wat de broedplaatsen voor hen betekenen. Dat maakt indruk. En dan bedoel ik niet alleen de mensen die hier ondernemer zijn, maar ook wijkbewoners voor wie de initiatieven in de gebouwen hier zo belangrijk zijn, dan is dat een hele duidelijke boodschap. Een boodschap die ook niet genegeerd kan en mag worden.”

“Een stad heeft rafelranden nodig”
Loef wil met de handtekeningen naar de gemeenteraad. “Er is in de politiek in het verleden al het één en ander gezegd over Backbone. Wij willen die discussie opnieuw voeren. Eén van de belangrijkste vragen waar we antwoord op willen hebben is wat we na 31 december moeten. Mogen we langer blijven? Heeft de gemeente een andere locatie waar 150 ondernemers tegen een laag tarief iets kunnen huren? Of staan we op straat? Dat laatste zou dramatisch zijn. Als je broedplaatsen niet stimuleert laat je creatief talent uit de stad verdwijnen. Het schaadt het principe van City of Talent, dat Groningen zo belangrijk vindt. De festivals en evenementen van morgen, waar iedereen in de stad plezier van heeft, worden hier bedacht. Een stad heeft rafelranden nodig.”

De Vinkenborgh en Alfa-college
Met de petitie proberen de initiatiefnemers Travertijnstraat 6 en 12 te behouden. Trav 6 is het voormalige schoolgebouw van het Alfa-college. Trav 12 is Backbone050, dat gevestigd is in het voormalige schoolgebouw De Vinkenborgh. Beide locaties bieden samen aan ruim 150 ondernemers onderdak. Het gaat om kunstenaars en zzp’ers die voor een laag bedrag een ruimte kunnen huren zodat ze zich kunnen ontplooien. Daarnaast zitten er in Backbone verschillende initiatieven voor de wijk, waaronder het Free Café waar wijkbewoners gratis een hapje een kunnen eten. Op 31 december eindigt echter het huurcontract en moeten de gebouwen leeg opgeleverd worden.

Herontwikkelen
De gemeente wil de komende tijd het gebied herontwikkelen, en wil er woningen gaan realiseren. De gebouwen moeten daarom weg. De mensen achter Trav 6 en Trav 12 willen de gebouwen op hun beurt behouden. De Plekkenmakers, een bedrijf dat door de gemeente is ingehuurd om een plan te ontwikkelen voor de Travertijnstraat, heeft hoop geboden door te zeggen dat broedplaatsen belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de wijk.

De petitie voor het behoud van de broedplaatsen is hier te vinden.