Oude biogascentrale Duinkerkenstraat draait binnenkort in Oekraïne

nieuws
Foto: Koninklijke Oosterhof Holman

Twee Groningse bedrijven (Adverio en Koninklijke Oosterhof Holman) hebben de ontmantelde biogascentrale van Attero aan de Duinkerkenstraat een tweede leven gegeven. De centrale staat nu in Vinnytzja in Oekraïne, om stroom en gas te leveren aan een suikerfabriek.

De fabriek aan de Duinkerkenstraat werd begin dit jaar ontmanteld. De afgebroken centrale is inmiddels in Oekraïne aangekomen en wordt de komende maanden opgebouwd.

Naast gas wordt er ook elektriciteit geproduceerd op het openbare netwerk, genoeg voor 20.000 huishoudens. De centrale was hard nodig in het door oorlog geteisterde land, waar de stroomvoorziening zwaar onder druk staat. Door de energie voor de fabriek lokaal op te wekken met de biogascentrale, blijft er meer stroom en gas over om huishoudens warm te houden tijdens de winter.

“En dat is heel belangrijk nu veel energiecentrales zijn vernietigd door raketaanvallen”, stelt Sander de Haan, CEO van Koninklijke Oosterhof Holman. “Ondanks de gruwelijkheden van de oorlog is het bewonderingswaardig dat de Oekraïners doorgaan met het ontwikkelen van de productie van groen gas. Vroeg of laat is de oorlog over en dan is er grote behoefte aan energie om het land weer te herstellen.”