Opnieuw landelijke ophokplicht vanwege vogelgriep

nieuws
Foto: Adriana Martins from FreeImages

Pluimvee en andere vogelsoorten moeten opnieuw opgehokt en afgeschermd worden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft woensdag een landelijke ophokplicht ingevoerd.

Vanwege de flinke toename van het aantal vogelgriepgevallen werd oktober vorig jaar een ophokplicht ingevoerd. Die werd afgelopen zomer deels ingetrokken in gebieden waar sinds afgelopen voorjaar geen uitbraken meer waren geweest, en waar geen besmette wilde vogels waren gevonden. Nu wordt de ophokplicht opnieuw ingevoerd vanwege een forse toename van het aantal besmettingen dat in september werd geregistreerd, en uit angst voor meer besmettingen bij wilde vogels.

De maatregel om vogels binnen te houden geldt niet alleen voor bedrijven maar ook voor hobbyhouders. “Ik realiseer mij dat dit voor de betrokken pluimveehouders weer een extra tegenvaller is”, zegt landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie). “Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is.”