Negentig schademeldingen binnengekomen na aardbeving Wirdum

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Tot zaterdagochtend 11.30 uur zijn er bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen, IMG, negentig schademeldingen binnengekomen. Daarbij ging het in vijf gevallen om acuut gevaar.

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond er om 04.17 uur een aardbeving plaats die een kracht had van 3.1 op de schaal van Richter. De beving was in vrijwel de hele provincie voelbaar. “Van de negentig schademeldingen komen er 63 uit het effectgebied”, laat het IMG weten. “Dit is het gebied rond het epicentrum met daarbinnen kernen als Bedum, Delfzijl en Appingedam. Er zijn vijf meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Naar aanleiding hiervan worden veiligheidsinspecties uitgevoerd. Drie daarvan zijn inmiddels ingepland, de andere twee volgen zo spoedig mogelijk. Drie meldingen van acuut gevaar vallen binnen het effectgebied van deze bevingen.”

“Van de negentig meldingen is door vijftien schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding. 75 Schademelders hebben gekozen voor maatwerk. Dat betekent dat een deskundige de schade komt opnemen.” Omdat het om een zware beving ging, komen schademeldingen uit een groot gebied. “Zo kwamen er 14 meldingen binnen uit de stad Groningen.”