Nabestaanden mortier-ongeval Mali vragen Mark Rutte om hulp

nieuws
Amerikaanse militairen vuren een M120 120mm mortiergranaat af tijdens de oorlog in Irak. Foto: Door SSGT AARON D. ALLMON II, USAF

De nabestaanden van de twee militairen die in 2016 omkwamen bij een mortier-ongeval in Mali hebben premier Mark Rutte om hulp gevraagd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Ze willen diens hulp bij het onderzoek naar wat daar precies is misgegaan. In een persoonlijke brief aan Rutte stellen ze: “Wij kunnen niet verder op deze manier, ons verdriet is geparkeerd door de strijd voor gerechtigheid.” Het betreft de nabestaanden van Kevin Roggeveld uit Groningen en Henry Hoving uit Winschoten. Het tweetal kwam om het leven toen tijdens een schietoefening een mortier ontplofte.

Het Openbaar Ministerie besloot anderhalf jaar geleden om niemand strafrechtelijk te vervolgen, omdat de drie rapporten die deskundigen hadden opgesteld, niet eensluidend waren. De Onderzoekraad voor Veiligheid maakte echter deze zomer bekend dat het OM en Defensie wisten dat het ongeval te wijten was aan achterstallig onderhoud.

De nabestaanden vragen in hun brief aan Rutte om een nieuw onafhankelijk onderzoek. Daarin moet duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten.