Minister kondigt nieuw onderzoek aan naar mogelijk nalatig handelen mortierongeluk Mali

nieuws
Foto: still uit livestream

Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar het mortierongeluk in Mali. Bij het nieuwe onderzoek wordt onder andere gekeken of medewerkers van Defensie fouten hebben gemaakt.

Bij het mortierongeluk in 2016 kwamen de 24-jarige Stadjer Kevin Roggeveld en de 26-jarige Henry Hoving uit Winschoten om het leven. Nabestaanden hebben een jarenlange strijd gevoerd om een onafhankelijk onderzoek van de grond te krijgen. “De oproep van de nabestaanden is luid en duidelijk”, schrijft minister Kajsa Ollongren (D66) van Defensie in haar antwoord op Kamervragen van de SP. “Ik vind dat we ons moeten inspannen om zoveel mogelijk van hun vragen beantwoord te krijgen.”

Granaten waren schokgevoelig en explosief
De Onderzoeksraad voor Veiligheid, OVV, heeft na ongeluk onderzoek gedaan. Zij kwamen met een kritisch rapport waaruit bleek dat Defensie tekort was geschoten. Zo was de veiligheid van de mortiergranaten niet op orde. In het rapport staat te lezen dat de ontstekingsmechanismes van de granaten onstabiel waren vanwege de opslag. Vocht en warmte zorgden er voor dat de granaten schokgevoelig en explosief waren, waardoor ze vroegtijdig konden ontploffen. Naar aanleiding van het onderzoek stapte toenmalig minister Hennis en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op.

Argos
Afgelopen zomer werden de resultaten van een nieuw onderzoek op tafel gelegd waarbij bleek dat er door het ministerie, het OM en de Koninklijke Marechaussee informatie was achtergehouden. Vorige week meldde het radioprogramma Argos dat de ambtelijke top van het ministerie niets voelde voor een onderzoek naar mogelijke nalatigheid of verwijtbaar handelen.