Meer aandacht voor Stadjers met kleine beurs tijdens viering Sint Martinus

nieuws

Tijdens de komende Sint Martinusdagen (5 – 11 november) in Groningen besteden de samenwerkende organisaties dit jaar meer aandacht aan Stadjers die het niet breed hebben.

Dat maakte de organisatie van de viering van het feest vrijdagmiddag bekend. Met een aantal nieuwe elementen wordt aan het centrale thema ‘Delen is het nieuwe hebben’ meer invulling gegeven. Dit jaar schoven de Stichting Present en Humanitas aan om solidariteit onder alle Groningers verder te vergroten.

Op initiatief van deze organisaties is op vrijdag 11 november een bijeenkomst met sociale organisaties, burgerinitiatieven, vrijwilligers en de gemeente Groningen, waarin dieper wordt ingegaan op de vraag hoe mensen die het even zelf niet redden een steun in de rug kunnen krijgen.

Vertrouwde elementen blijven

Maar de gebruikelijke elementen van de Sint Martinusviering blijven ook gewoon bestaan. Op dinsdagavond (8 november) opent de Martinikerk de deuren voor Groninger dak- en thuislozen voor een warme maaltijd. Naast gans staat er dit jaar ook een vegetarische maaltijd op het menu. Een avond eerder vindt er een benefietmaaltijd bij ‘t Feithhuis plaats.

Donderdagmiddag vindt de jaarlijkse lampionnenwedstrijd plaats in de Martinikerk. Dan vertelt Frank Belt ook het verhaal van Sint Martinus, begeleid door organist Eeuwe Zijlstra. De dag ervoor is er in het Museum aan de A een workshop lampionnen maken van voederbieten. Die bieten worden de zaterdag ervoor (5 november) gratis uitgedeeld op de kop van de Vismarkt aan de Groninger schooljeugd.

De Sint Martinusvesper vindt plaatst op vrijdagavond 11 november in het koor van de Martinikerk. Daarna gaat de volgende editie van Sint Martinus’ Pronkjewailn in het schip van de kerk van start. Ook presenteert een groep kunstenaars een voorstelling over veerkracht, als steuntje in de rug van de Stadjers die het niet zo breed hebben.

Deel dit artikel: