Groningen is unieke plek voor zonsverduistering

Op diverse plekken in Stad werd rond het middaguur, ondanks een aantal voorbijschuivende wolken, de gedeeltelijke zonsverduistering bekeken.

Vanaf even na elven schoof de maan langzaam tussen de zon en de aarde door. Kort na het middaguur was de verduistering ‘maximaal’, waardoor het lijkt alsof de zon een ‘hapje’ mist. Even na één uur is het fenomeen weer voorbij.

Tekst gaat verder onder de foto:
Het begin van de zonsverduistering – Foto: Jolien Wennekers

Op verschillende plekken in de Stad werd de blik (met een eclipsbril op) naar de hemel gericht om het natuurverschijnsel te zien. In Stad waren vier verschillende ‘waarneemplekken’: op het dak van Forum Groningen, aan de Broerstraat bij het Academiegebouw, bij eetcafé Zondag in het Noorderplantsoen en langs de Duisenbergvijver op de Zernikecampus. Hier waren sterrenkundigen van de RUG aanwezig met telescopen om het publiek een kijkje van ‘dichterbij’ te geven.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Joris van Tweel

Scholieren krijgen ‘verduisteringsles’

Ook de leerlingen van IKC Borgman in de Oosterparkwijk keken, samen met sterrenkundige Jeffrey Bout, rond het middaguur omhoog. Zij kregen in de ochtend een gastles, waarna de leerlingen naar buiten konden om (met eclipsbril op) te zien hoe de zon een hapje verloor.

“De zonsverduistering is in Groningen best bijzonder dit jaar”, aldus Bout. “De zon is hier voor 25 procent bedekt, terwijl deze in een plaats als Middelburg voor slechts 19 procent bedekt is. Groningen is dichter bij de echte schaduw van de maan op de aarde.”

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Joris van Tweel

Volgende over drie jaar

De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is in 2025. Een volledige zonsverduistering meemaken in Nederland gaan de meeste van ons waarschijnlijk niet meer meemaken. Die is pas in 2135.